Domowy słoiczek mięsny.
Jak zrobić domową wędlinkę w słoiczku, dobra w smaku i zdrową.
Zrobienie domowego słoiczka z łopatki to bardzo prosty , smaczny i przede wszystkim zdrowy dodatek do kanapek i nie tylko. Poniżej przedstawiamy po kroku jak zrobić w domowych warunkach taka pyszność 🙂 :p
Składniki mięsne:
- 3 kg łopatki
- 1 szt golonki
- Ok 450g surowego boczku
Przyprawy :
- Na 1 kg mięsa 13g soli w tym 1/3 to sól zwykła a reszta to ziarenka smaku uniwersalne
- Ok 1 małej łyżeczki pieprzu czarnego
- liść laurowy (2/3 szt)
- ziele angielskie (ok 5-6 ziarenek)
- Ok 1,5l wody (tak aby mięso było ciasno przykryte wodą)
I co dalej ….
Mięso z łopatki i boczku kroimy w kostkę ok 3cm
mięso z golonki również możemy obrać lub włożyć w całości i gotować do miękkości, –
wersja 1.
całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu „szumowiny” , po tej czynności dodajemy przyprawy i gotujemy ok 2h – na pełnym ogniu.
wersja 2 .
posypujemy całość przyprawami i gotujemy do miękkości przez ok 2h.
Różnica polega wyłącznie na przejrzystości wywaru – ten bez szumowin będzie bardziej klarowny.
Jak męsko będzie już gotowe, przekładamy do słoiczków, woda powinna się zredukować do 1/3 garnka.
Słoiczki uzupełniamy z przerwą ok 2cm od góry i zalewamy całość wywarem pozostałym. Zakręcamy – uwaga na gorąco i obracamy do góry nogami
Notatka !
do słoiczków na sama górę można dodać po 1/4 łyżeczki żelatyny spożywczej ale to kwestia wyboru – sam wywar powinien utworzyć galareteczkę , ale w przypadku zbyt dużej ilości wody może się to nie udać. Słoiczki są gotowe do spożycia po ok 10/12h – jak stężeją.
Mięsko w tej postaci przechowywane w lodówce może stać ok 3miesięcy – ale ważne aby „zakrętka ” wciągnęła powietrze dlatego ważne jest aby wlewać wrzątek.
Jeżeli chcemy przechowywać słoiczki po za lodówką to wymaga to pasteryzacji :
Pasteryzacja 1
Słoiczki wkładamy na wyłożoną blaszkę papierem lub szmatką do piekarnika ( zimnego) i nagrzewamy do 150 stopni i czekamy aż słoiczki zaczną się gotować ( tu była ważna ta przerwa aby nie wybuchły) jak zaczną się gotować to zmniejszamy temperaturę do 130/ 30min.
Nie wyciągamy tylko czekamy aż ostygną – najlepiej 12/24H
Pasteryzacja 2
J.W – ale po zmniejszeniu temperatury 20 min
Pasteryzacja 3
J.W – po zmniejszeniu temperatury 15m.
Notatka
Po 3 pasteryzacjach słoiczki w ciemnym chłodnym miejscu powinny wytrzymać ok 6 miesięcy ale tylko te których nakrętka jest wciągnięta – bo może się tak stać , że nie trzyma dlatego te wkładamy do lodówki i zjadamy w pierwszej kolejności.
Smacznego 🙂