domowy słoiczke z mięskiem

Domowy słoiczek mięsny.

Jak zrobić domową wędlinkę w słoiczku, dobra w smaku i zdrową.

Zrobienie domowego słoiczka z łopatki to bardzo prosty , smaczny i przede wszystkim zdrowy dodatek do kanapek i nie tylko. Poniżej przedstawiamy po kroku jak zrobić w domowych warunkach taka pyszność 🙂 :p

Składniki mięsne:

  • 3 kg łopatki
  • 1 szt golonki
  • Ok 450g surowego boczku

Przyprawy :

  • Na 1 kg mięsa 13g soli w tym 1/3 to sól zwykła a reszta to ziarenka smaku uniwersalne
  • Ok 1 małej łyżeczki pieprzu czarnego
  • liść laurowy (2/3 szt)
  • ziele angielskie (ok 5-6 ziarenek)
  • Ok 1,5l wody (tak aby mięso było ciasno przykryte wodą)

I co dalej ….

Mięso z łopatki i boczku kroimy w kostkę ok 3cm

mięso z golonki również możemy obrać lub włożyć w całości i gotować do miękkości, –

wersja 1.

całość zagotowujemy i zbieramy z wierzchu „szumowiny” , po tej czynności dodajemy przyprawy i gotujemy ok 2h – na pełnym ogniu.

wersja 2 .

posypujemy całość przyprawami i gotujemy do miękkości przez ok 2h.

Różnica polega wyłącznie na przejrzystości wywaru – ten bez szumowin będzie bardziej klarowny.

Jak męsko będzie już gotowe, przekładamy do słoiczków, woda powinna się zredukować do 1/3 garnka.

Słoiczki uzupełniamy z przerwą ok 2cm od góry i zalewamy całość wywarem pozostałym. Zakręcamy – uwaga na gorąco i obracamy do góry nogami

Notatka !

do słoiczków na sama górę można dodać po 1/4 łyżeczki żelatyny spożywczej ale to kwestia wyboru – sam wywar powinien utworzyć galareteczkę , ale w przypadku zbyt dużej ilości wody może się to nie udać. Słoiczki są gotowe do spożycia po ok 10/12h – jak stężeją.

Mięsko w tej postaci przechowywane w lodówce może stać ok 3miesięcy – ale ważne aby „zakrętka ” wciągnęła powietrze dlatego ważne jest aby wlewać wrzątek.

Jeżeli chcemy przechowywać słoiczki po za lodówką to wymaga to pasteryzacji :

Pasteryzacja 1

Słoiczki wkładamy na wyłożoną blaszkę papierem lub szmatką do piekarnika ( zimnego) i nagrzewamy do 150 stopni i czekamy aż słoiczki zaczną się gotować ( tu była ważna ta przerwa aby nie wybuchły) jak zaczną się gotować to zmniejszamy temperaturę do 130/ 30min.

Nie wyciągamy tylko czekamy aż ostygną – najlepiej 12/24H

Pasteryzacja 2

J.W – ale po zmniejszeniu temperatury 20 min

Pasteryzacja 3

J.W – po zmniejszeniu temperatury 15m.

Notatka

Po 3 pasteryzacjach słoiczki w ciemnym chłodnym miejscu powinny wytrzymać ok 6 miesięcy ale tylko te których nakrętka jest wciągnięta – bo może się tak stać , że nie trzyma dlatego te wkładamy do lodówki i zjadamy w pierwszej kolejności.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *